Kezelések, Szûrések

Anyajegy
Aranyér, végbél
Benõtt köröm
Bõrsebészet
Esperal beültetés
Hegesedett bõrfelületek
Lábszárfekély
Psoriasis
Szemölcsök
Visszér

Elõjegyzés, információ:
+36-1-489-3168

Esperal beültetés

Esperal beültetés- egy év teljes biztonság az alkohol ellen.
Megfelelõ technikával ill. eszközzel /trokar/ elvégzett ESPERAL tabletta implantació - beültetés -hónapokra, egy évre biztosítja nem felfüggeszthetõ módon a gyógyszerhatást. Averziós -elutasító - kezelés alkoholistáknál Esperal Disulfiram beültetéssel tudja biztosítani egy évi idõtartamra az alkohol absztinenciát.
Magyarországon egy millió ellátatlan alkohol beteg nem tud segítséget kapni betegsége legyõzéséhez, betegsége kezeléséhez. A megelõzés, a még kezelhetõ stádium gondozásához az OEP -egészségbiztosító - úgyszólván semmi segítséget nem nyújt. Az alkoholbetegség végstádiumában levõ májbeteg kezelése akár heti több millió forintot visz el az OEP pénztárából. Ennek megelõzésére viszont semmi áldozatot nem visel az OEP.

Kis Herceg mikor az iszákosok bolygójára látogatott és megkérdezte az iszákost:

"-Te mit csinálsz itt? -Iszok.
-És miért iszol?
-Mert szomorú vagyok.
-És miért vagy szomorú?
-Mert iszok.
-Bizony, mondom néktek a felnõttek fölöttébb furcsák!"

Az egymillió alkoholbeteg közül nagy számban szeretnének egy leszoktató programban együttmûködve felül kerekedni betegségükön. Disulfirám tartalmú tabletta: bõr alá beültetve egy évre visszatart az alkohol élvezetétõl, hiszen ha "ráisznak" végzetes következményekkel járhat. Akik mégis ezt az utat választják, tisztában vannak a veszélyeivel is. Tudják jól: a beültetett tabletta helyettük is kimondja a nemet. Mert önmagukban - talán nem véletlenül - már nem bíznak. Egy év után a betegek újabb beültetést kérnek, két év után már remélhetõ a végleges abstinencia.
Disulfirám tartalmú Esperal tabletta szájon át is szedhetõ. A hatóanyag megakadályozza az alkohol lebontását az acetaldehid szinten. Ha a beteg disulfirám hatás alatt mégis inna bõre kipirul, keringése felborul, borzasztó rosszul érzi magát. Ha gyenge a szíve, akár bele is halhat. A szájon át szedett tabletta azért nem biztonságos, mert abbahagyható. A napi rendszerességgel végzendõ tabletta szedését az alkoholista általában nem tudja vállalni. A beültetett tabletta hatóanyaga lassan egy év alatt szívódik fel. Megfelelõ technikával beültetve nem eltávolítható. Magam nem metszéssel végzett feltárásba ültetem be a tablettát, hanem egy speciális csövet - trokárt - vezetek be egy tüskével a zsírszövet megfelelõen kiválasztott helyeire. A tablettákat legyezõszerûen elosztva helyezem be nagyobb területre. A beteg nem tudja kipiszkálni, ha meggondolja magát. Szóban és írásban felvilágosítom a beteget, hogy magam sem tudnám a tablettákat eltávolítani
A szakmában megoszlanak a vélemények arról, célravezetõ-e ez a drasztikusnak tûnõ megoldás. Nagyon fontos szempont, hogy a betegek között szelektálni kell, csak megfelelõ intellektusú alkoholbetegnél alkalmazható, aki tisztában van az esetleges következményekkel, azokat vállalja.
Az állami egészségügyben kórházi befekvés körülményei között történik az alkalmazás. Járó betegnek általában nem áll rendelkezésre a módszer. Magas beosztású köztisztviselõk, politikusok, sportolók nem vállalhatják a kockázatát annak, hogy híre menjen annak, hogy "elvonó kúrán fekszik elmegyógyintézetben". A titkolt alkoholizmus, zugivó esetében a maximális diszkréciót biztosítom rendelõmben. Reflektorfényben élõk, akiknek politikai ellenfeleik vannak, nem engedhetik meg maguknak, hogy iszákos hírébe keveredjenek. Hiába az adatvédelem, ezek az emberek nem bíznak benne. Nem fekszenek be az addiktológiai osztályokra ahol nyilvántartásba veszik õket. A félelem nem indokolatlan, a praxistörvény rögzíti, hogy családorvos nem lehet alkohol vagy drogfüggõ. Ugyanakkor köztudott, hogy az orvosok között sem ritka az alkoholbeteg.
Az egészségbiztosító az Esperal tabletta beszerzését nem támogatja, nincs is forgalomban disulfirám tartalmú készítmény. A biztosító ugyanakkor 91242 kód alatt "Esperal beültetés averziós kezeléshez" név alatt szerepelteti az ambuláns eljárást potom 700 ponttal honorálva a beültetést. Egy pont kevesebb mint egy forintot ér. A mûszerem sterilezése többe kerül /1080 Ft/ a tabletta ára és egyéb járulékos költségekrõl még nem esett szó. Ha akarná az állami egészségügy az ambuláns alkalmazást preferálni keményen ráfizetne! Nehéz megérteni a biztosító rövidlátását. Nem áldoz arra, hogy a gyógyulni akaró alkoholbetegnek mentõövet nyújtson. Értékes emberekrõl van szó, akik nem akarják a munkaképességüket elveszíteni, betegállományba vagy kórházba vonulni. Az alkoholbetegség végstádiumában sokszorosát költi a biztosító a májbetegre, akit szerény költséggel idõben megmenthetett volna.

Esperal, Anyajegy, Bõrsebészet

made by step2design 2008